A hétköznapokról hétköznapian...

Olvass, hogy gyarapodj!

Friss topikok

  • Pumpah: @Jani.m: Azóta volt néhány fejlemény. Megkeresésemre a UPC elárulta, hogy nem tudnak Internet kapc... (2010.12.15. 09:16) Digi a kurva anyádat

Linkblog

Windows phone 7 Update história

2011.04.07. 12:12 Pumpah

A Microsoft legutóbbi mobilos operációs rendszere a Windows Phone 7 immár fél éve kikerült a laborból, a beígért frissítések pedig, hát... jönnek is meg nem is.

Amikor tavaly októberben megvásároltam a Samsung Omnia7 készülékemet kissé talán túlfűtött lelkesedéssel ecseteltem mindenkinek a Microsoft által is hangoztatott, updatekkel kapcsolatos sorokat. Amit akkoriban tudhattunk a frissítésekről az mind szép és jó volt.

Azok, akik hozzám hasonlóan használtak Windows Mobile-t (bármelyik verziót), hozzá lehettek szokva, hogy amennyiben kijön egy új verzió, azt hivatalos forrásból nagy valószínűség szerint  soha nem fogják megszerezni, vagy, ha esetleg mégis, csak nagy nagy késéssel a hivatalos kiadás dátumához képest. Kicsit hasonló cipőben járnak az Android felhasználók. A fragmentáció és a szolgáltatók túlságosan nagy hatalma miatt előfordulhat, hogy hónapokat, kellene várni a készülékünk frissülésére, miközben a gyártó hiteget, a szolgáltató hiteget, a halandó ember pedig valami kevésbé hivatalos megoldás után néz és anyázik egy sort.

A WP7 indulásakor tehát a Microsoft hivatalos álláspontja szerint az volt az álomkép, hogy a frissítések a szolgáltatóktól függetlenül kerülnek a készülékekre. Ez a kiadás dátuma után nem sokkal, kicsit változott és már arról beszéltek, hogy a frissítési procedúrába a szolgáltatók is bekerülnek, és egy frissítési kört "kihagyhatnak", ám a következő frissítés már kötelező. Ez még nem is lett volna olyan nagy probléma, de a szomorú valóság sajnos az lett, hogy a szolgáltatók itt is ugyanúgy késleltetik a frissítést, mint tették azt más platformoknál. 

Jelen helyzetben pedig ez annyit jelent, hogy a Microsoft elérhetővé tette az első nagyobb frissítést (NoDo) március 29-én, ami a szolgáltatófüggetlen telefonokra meg is érkezett, a világ többi WP7 készülék tulaja pedig csak pislogott, hogy mikor kaphatja meg. Köztük én is. A nagy kavarodásban a Redmondi cég csinált egy oldalt a saját frissítéses oldalán belül, hogy hol mikor várható a frissítés, valamint, hogy melyik országban/régióban hol tart a történet. Jelenleg a Deutsche Telekom, aki alá a régiónkban lévő összes "T", így a magyar T-mobile is tartozik a "Teszt" fázisban tartózkodik és állítólag április végéig ott is marad. Tehát egy darabig nem lesz hivatalosan frissítve az Omnia7-em.

Én viszont szerettem volna már a telefonomon látni a NoDo-t, ami többek közt tartalmazza a másolás/beillesztés funkciót, némi gyorsulást eredményez a teljes operációs rendszerben (100-120%), és javít a Marketplace funkcionalitásán. Felbuzdulva egy hétfőn megjelent cikken és egy force updater program egyszerűségén végre én is telepítettem a szóban forgó frissítést, mely hozta az elvárt szintet és elvileg a Microsoft hivatalos update szervereiről húzza le a matériát, ezzel elejét véve a nem hivatalos (főzött) romokkal való üzérkedés ronda vádjának.

Szerda reggel viszont már egy olyan cikk fogadott, amelyben először forrás nélkül, majd Eric Hautala-ra (Microsoft) hivatkozva megemlítették, hogy akik a fent említett Chevron update tool-al frissítik a telefonjukat, azzal nézhetnek szembe, hogy a készülék olyan állapotba kerül, ahol a további frissítéseket képtelen lesz fogadni. Ebből az állapotból pedig csak egy hivatalos rom flash-sel lehet kizökkenteni. Na köszönöm szépen.

Kissé letaglózott a dolog, hiszen senki sem szereti leírva látni félelmei beigazolódását, hiszen, amikor valami nem hivatalosat csinálunk telefonunkkal egyrészt a sok saját felelősséges figyelmeztetésnek köszönhetően, másrészt az illegalitás keserű bűzétől megszédülve azért megremeg az ember keze. Főleg egy 100.000 pluszos kütyünél. 

Második blikkre, kissé hidegebb fejjel eléggé érdekesnek találtam, hogy a MS hivatalos szervereiről letöltött frissítés bármilyen káros hatással lehetne a telefonomra. Ám ez továbbra is csak egy lehetőség. Sokan, akik elvégezték az update-t megkapták a hivatalos frissítést is azóta és nem volt semmilyen probléma, ez azért ad okot némi optimizmusra. A telefon online szolgáltatásaival sincs gond, működik minden a marketplace-től egészen a Live pictures-ig. Bár a gyártóspecifikus firmware-ekről kevésbé szólt a fáma az updater programot jelző blogbejegyzésben és itt érzek néhány gyenge pontot.

Egyszóval azért én remélek. Ha mást nem, hát azt, hogy, ha mégis lenne valami gond, az valami nem hivatalos forrásból szedett programmal megoldódik. :)

Remélem továbbá, hogy az teljesen tiszta minden döntéshozónak, hogy, ha időben megejelenik a frissítésre ösztönző push üzenet a telefonom kijelzőjén, akkor nem csörtetek valami alternatív megoldás felé, és nem hibáztatom az Oprendszer készítőjét, illetve ezt az idióta T-mobile-t, akik azt merik állítani, hogy tesztelik a frissítést, miközben ők semmilyen programot nem építettek be abba, tehát nincs is mit tesztelniük rajta.

A Microsoft részére pedig csak annyit mondanék, hogy legközelebb próbálják meg, egyfelől tartani az általuk szabott határidőket, másfelől kihagyni a lusta disznó szolgáltatókat, harmadrészt pedig tartózkodjanak a felhasználóik riogatásától és ne azt hangoztassák, hogy ha frissítettél akkor rábasztál öcsém, hanem lehetőleg próbálják megoldani a problémát és utána közöljék, hogy azért legközelebb tartózkodjunk a hasonló megmozdulásoktól.

A bejegyzés trackback címe:

https://pumpah.blog.hu/api/trackback/id/tr692806925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása